torstai 26. kesäkuuta 2014

Pataleipä

Viimeinen postaus ennen taukoa koski sämpylöitä, ja nyt on vuorossa ohje maailman helpoimpaan leipään. Voi olla, että suurin osa on tähän ohjeeseen jo jossain törmännytkin, mutta itse kuulin tästä vasta toukokuussa. Siihen asti kuvittelin, ettei voi olla olemassa helpompaa tapaa tehdä leipää, kuin tuo sämpyläohje. Väärässä olin. Tämän leivän taikinan sekoittamiseen kuluu n. kolme minuuttia, ja sen jälkeen taikina valmistuu kulhossa itsestään sinun esimerkiksi nukkuessa yöunia. Unien jälkeen kumoat taikinan kulhosta kohoamaan vielä hetkeksi pöydälle, ja siitä reilun tunnin päästä sinulla on valmiina uskomattoman rapeakuorinen, aivan ihanan makuinen ja sisältä pehmeä leipä. Käsiään ei missään vaiheessa ole tarvinut sotkea taikinaan. Kuulostaako liian helpolta? Niin munkin mielestä kuulosti, mutta kun kerran leipä maistui niin hyvältä, ja ystäväni, joka leivän siis oli tehnyt, vakuutti, että valmistaminen todella on ihan älyttömän helppoa, päätin kokeilla. Ja se todellakin on just niin helppoa, miltä se kuulostaa. Tässä siis ohje teillekin, mikäli on mennyt ohi.

Ainekset:
7dl vehnäjauhjoa
1-2tl suolaa
1tl kuivahiivaa
3,5dl reilusti kädenlämpöistä vettä

(oma, parhaaksi havaittu twist:
6dl vehnäjauhjoa
1dl sämpyläjauhjoa
1.5tl suolaa
n. 1tl valkosipulia
kuivahiivaa ja vettä ohjeen mukaan)

Sekoita kulhossa kuivat aineet, ja lisää vesi. Sekoita voimakkaasti, mutta kuitenkin vain sen aikaa, että aineet ovat kunnolla sekaisin, eli älä vaivaa. Peitä kulho tiiviisti kelmulla, ja jätä pöydälle tekeytymään n. 12-18 tunniksi. Kun aika on kulunut, kumoa taikina jauhotetulle pöydälle, ja taittele pallon muotoon (itse nostelen nuolijalla taikinakasan reunoja keskelle). Älä vaivaa! Jätä taikina liinan alle kohoamaan vielä noin puoleksi tunniksi. Laita kannellinen uunipata kylmään uuniin, ja säädä uunin lämpötila 225 asteeseen. Anna padan olla uunissa n. puoli tuntia, ja sen jälkeen nakkaa taikinapallo pataan, ja laita pata takaisin uuniin. Paista leipää 30min kannella peitettynä, ota sitten kansi pois padan päältä, ja paista leipää vielä 15min.

Helppoa kun mikä.

Mä tein ekat leipäni ihan vaan tavallisessa teräskattilassa, kun en pataa omistanut. Leivästä tuli niin tehtynä ihan yhtä hyvän makuista, kuin padassa tehtynäkin, mutta kuoresta ei tule ainakaan suht ohutpohjaisessa kattilassa lainkaan yhtä rapea. Äidiltä sitten sain yhden hänelle ylimääräiseksi jääneen oikean uunipadan, ja oonkin nyt tehnyt tätä herkkuleipää vähintään kerran viikossa. 





9 kommenttia:

  1. Mä en oo aikoihin tehny mitään leipää, mutta tätä pitää kyllä kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kokeile! Helppoa, ja ennenkaikkea hyvää! Mullakin on just taas uunissa yks :D

      Poista
    2. Nyt on taikina kohoomassa! Kun tekee ihan vaan teräskattilassa, niin tartteeko siihen laittaa mitään öljyä tms väliin vai riittääkö se jauho taikinan pinnassa?

      Poista
    3. Ää ei oo totta, miten mulle ei oo tullu ilmotusta tosta sun kommentista.. Anteeks! No, tiedät varmaan itsekin jo kysymykseen vastauksen, mutta ite en ainakaan laittanut öljyä silloin ku kattilassa tein. Toivottavasti leipä onnistu sulla! Mulla on nyt kolmena(!!!) peräkkäisenä kertana ollu epäonnee ja leipä on jääny ihan luttanaks.. Nyt keksin, et se ehkä on saattanu johtua siitä, et ollaan pidetty keittiössä öisin ikkunaa auki, ja lämpötilanvaihtelun takia kohoominen on menny pieleen.. Tiedä häntä, mutta nyt on taas taikina kohoomassa, ja ikkuna kiinni tällä kertaa. :)

      Poista
    4. Heh, mäkin luulin, ettei tota mun kommenttia tullu ollenkaan näkyviin, kun siihen tuli jotain häikkää.. ;) Mutta joo, onnistu kyllä ihan hyvin. Meiän makuun oli kyllä liian mautonta, ja nyt onkin uus taikina kohoomassa vähän erilaisella koostumuksella! =) Ohraa, vehnää, kauraa ja sit sämpyläjauhoja, katotaan mitä tulee! Mutta täytyy kyllä sanoo, että on ihanan helppo! Jos vaan omanlaisen koostumuksen sais toimiin!

      Poista
    5. Noni, toivottavasti tällä kertaa tulee sitten enemmän teiän makuun! Mun epäonnen syyks paljastui juurikin se avonainen ikkuna, eli jatkossa voi taas hyvillä mielin tehdä ku tietää et onnistuu. :)

      Poista
    6. Aika jännä, että vaikutti sitten niin paljon... Mutta joo, nyt tuli hyvää!! Jatkossa pitää kokeilla vielä jättää vehnäjauhot kokonaan pois =)

      Poista
    7. Käsittääkseni vehnäjauhot on aika oleellinen osa leivän rakennetta, eli kannattaa varautua, että kuohkeus ja pehmeys kärsii, jos sen jättää kokonaan pois. Ja meiän makuunhan leivästä tuli liian tuhtia ihan jo sillä, et korvas 2dl vehnäjauhoista sämpyläjauholla. ;) Mut kokeilemalla se tietty selviää mikä on itelle paras! Onneks on tällänen tosi selkee ohje, mitä on tosi helppo varioida. Mulla oli kans jossain vaiheessa suunnitteilla kokeilla kaiken maailman siemeniä ja vaikka mitä tonne joukkoon, mutta sitte ku löyty toi tuolla tekstissäkin mainittu combo, mikä oli molempien mielestä superhyvää, nii siihen oon nyt sit jämähtäny..

      Poista
    8. Joo, voi olla, ettei ihan kokonaan voi jättää pois. Mutta nytkin siis laitoin niitä vaan 2dl ja rakenne oli vielä hyvä. Eli ehkä pikkasen voi vielä vähentää ;)

      Poista

kommentit ♥